Hyppää sisältöön

Palohälytys ja reipasta kuntoutusta

Tuskin kuntoutuskurssi vuosimallia 2023 oli polkaistu käytiin, kun alkoi tapahtua. Oulunkylän kuntoutuskeskuksen palohälytin alkoi pitämään sietämätöntä ääntä, ja henkilökunta alkoi ripeästi liikehtiä. Oli maanantai 28. elokuuta, ja ison sateen päivä muun muassa Helsingissä. Ja sade olikin asialla – talon katto vuoti sen verran, että vesi oli kytkenyt hälytyksen päälle.

Hälytys oli kuin merkki meille osallistujille, että nyt otetaan tosissaan. Ja niin sitten otettiinkin. Seuraavat neljä päivää oli täyttä menoa.

Kurssin kapellimestarina toimivat kuntoutuskeskuksen fysioterapeutit Pinja Talala ja Tuula Kujala, sekä liikunnanohjaaja Markku Saastamoinen. Pätevä kolmikko, jonka ote oli pehmeän ohjaava ja kannustava.

Kuinka kuntosi nousi? Tuohon kysymykseen joutui varmasti jokainen kurssin käynyt vastaamaan. No, saahan sitä kysyä, mutta tuosta ei oikein ollut kyse. Pääpaino oli kertauksella, mittauksilla ja uusilla vinkeillä. Näitä jokainen voi ainakin kokeilla kotioloissa kuntonsa ylläpitämiseksi ja nostamiseksi.

Mittauksista kehonkoostumuksen raportti antoi jokaiselle perustietoa, kuten sanonta kuuluu: ”siitä, missä mennään”. Kun mittaus oli heti alussa – jo ennen palohälytystä – oli se kelpo startti ja kompassi seuraavien päivien ohjelmalle.

Perusjuttuja olivat kuntosali, vesijumppa, sekä keppi että kuminauhajumppa. Toisenlaista, mutta ei ollenkaan vähäisempää kuntoutusta, edusti rentoutus. Keskustelu ravitsemuksesta avasi viimeisintä tietoa terveellisestä syömisestä.

Annetaan puheenvuoro kurssin osallistuja Markku Toiviaiselle. Mikä oli neljän päivän anti?

”En ollut pitkään aikaan kuntoutuksessa ja tarpeeseen tuli! Omassa kropassa monet paikat oli jumissa, sen huomasi varsinkin venyttelyharjoituksissa. Sain uutta energiaa, ja päätin ottaa käyttöön ainakin venyttelyt ja liikuntapäiväkirjan”.

”Kunnosta usein kysytään esimerkiksi HUS:issa, mutta vastaukset ovat yleensä mutua. Kurssilla tehdyt mittaukset kertoivat faktaa kunnosta – tai sen puutteesta. Nämä olivat itselleni uutta tietoa. Oulunkylä on hyvä paikka. Ohjelma oli monipuolinen, tilat toimivat ja vetäjät hyviä”.

Ja seuraavaksi kuntoutuksen erinomaisen tärkeä toinen puoli Toiviaisen omin sanoin:
”Ehkä kaikkein parasta antia oli kuitenkin kavereiden tapaaminen ja hyvät keskustelut. Eli se paljon puhuttu vertaistuki”.

Ravitsevan päivällisen jälkeen kokemuksia vaihdettiin, sekä vinkkejä jaettiin kaikesta kuntoilusta lääkkeisiin. Vilkkaita keskusteluja, tiukkaa asiaa!

Kurssilla mukana: Pasi Vihervä, Arto Honkaniemi, Hannu Matikainen, Tapani Hämäläinen, Reijo Luhtavaara, Ilpo Tikkanen, Markku Toiviainen, Kari Horko ja Markku Peltonen. Nimet tässä, jotta voitte ottaa yhteyttä ja kysyä kuntoutuksesta tai kurssin harjoitteista, vaikkapa keppijumpasta.

Rohkenen kiittää kaikkien kurssilaisten puolesta yhdistystämme kurssin järjestämisestä. Viisas päätös!

Markku Peltonen