Hyppää sisältöön

Vertaisviikonloppu Helsingissä 12.-14.4.2024

Luennon pohjalta koostanut Marja Koli

Sosiaaliturvasta ja -palveluista kertoi Sosiaalityöntekijä/YTM Johanna Rissanen HUS:n Uudesta Lastensairaalasta.

Rissanen oli koonnut meille hyvän ja kattavan paketin sosiaaliturvaan ja -palveluihin liittyvistä asioista, jossa oli sekä lapsiperheille että aikuisille suunnattua asiatietoa. Luentonsa aikana hän kertoi

– sairaalamaksuista ja julkisen terveydenhuollon maksukatosta

– matkakorvauksista

– erityishoitorahasta

– lääkekorvauksista

– toimeentulotuesta

– sairauspäivärahasta

– työkyvyttömyyseläkkeestä ja kuntoutustuesta

– nuoren kuntoutusrahasta

– kuntoutusrahasta

– hoitotuista ja vammaistuesta

– liikkumisesteisen p-luvasta

– EU:n vammaiskortista

– ja hyvinvointialueen sosiaalipalveluista

Lisätietoa yllä olevista asioista löytyy varmasti googlettamalla kullakin avainsanalla, mutta myös ottamalla yhteyttä oman sairaalan tai paikkakunnan sosiaalityöntekijään, tai Kelan toimipisteeseen. Seuraavaksi muutamia luennon aikana esiin tulleita hyödyllisiä asioita.

Saadakseen tukea tai palveluita pitää itse kunkin olla itse aktiivinen ja aloitteellinen. Esimerkiksi perheen alaikäisen maksut voidaan pyydettäessä ottaa huomioon ja yhdistää yhden vanhemman vuotuiseen maksukattoon. Maksukaton täyttymisen seurannasta huolehtii vanhempi. Vuoden 2024 kalenterivuosittainen maksukatto (julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuissa) on 762 euroa.

Matkakorvauksissa kalenterivuosikohtainen omavastuukatto 300 € vuosi. Kela korvaa sairauden vuoksi tehtyjä matkoja terveydenhuoltoon sekä kuntoutukseen ensisijaisesti edullisimman kulkutavan mukaan.

Lapsiperheet ovat varmasti huomanneetkin lääkekorvauksista sen, että vuosikohtaista alkuomavastuuta ei peritä lapselta. Lääkekorvauksissa vuotuinen omavastuukatto (626,94 € ) on henkilökohtainen, sitä ei voi yhdistää perheenjäsenten kesken.

Kannattaa käydä Kelan nettisivuilla tutustumassa muun muassa vammaistuen eri mahdollisuuksiin, niitä löytyy alle 16-vuotiaille kuin myös 16 vuotta täyttäneille. Hyvinvointialueiden nettisivustoilta löytyy tietoa lapsiperhepalveluista ja vammaispalveluista. Kannattaa huomioida, että tässä jutussa esitetyt rahasummat voivat ensi vuonna olla jo jotain muuta ja jokaisella hyvinvointialueella on omat sosiaalipalvelunsa. Kannattaa siis käydä tutustumassa mm. Kelan ja oman hyvinvointialueen sivuille saadakseen lisää tietoa ajankohtaisesta sosiaaliturvasta ja -palveluista.